RSZ werkt mee aan Europese sensibiliseringscampagne #EU4FairWork 2020-03-09

In 2020 zet Europa extra in op de strijd tegen zwartwerk. Met de sensibiliseringscampagne #EU4FairWork wil het zo de vele voordelen van eerlijk werken in de kijker plaatsen.

Voor België doet de RSZ mee, samen met de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (SIOD) en de andere federale sociale inspectiediensten (FOD Werkgelegenheid, RIZIV, RSVZ en RVA).

Eerlijk werken loont!

De campagne focust op de vele voordelen van eerlijk werken. Door de wettelijke verplichtingen verbonden aan je werksituatie te respecteren, verkrijg je verschillende rechten.

Enerzijds open je zo bijvoorbeeld pensioenrechten en heb je recht op bepaalde uitkeringen. Anderzijds betekent aangegeven werk ook dat je die werkervaring bijvoorbeeld kunt opnemen op je cv.

Deze positieve boodschap staat centraal tijdens de hele campagne en vind je ook terug in de officiële slogan: Werk eerlijk, niet in 't zwart! Verdien je rechten van bij de start.

Voor wie?

De sensibiliseringscampagne focust op drie doelgroepen:

  • Studenten
  • Horecasector
  • Bouwsector

Welke acties organiseren we?

Van maart tot en met juni nemen we met de RSZ deel aan de volgende acties:

  • Een socialemediacampagne: van maart tot en met juni publiceren we regelmatig socialemediaposts over het thema waarbij we de aandachtspunten voor de betrokken sectoren in de kijker plaatsen.
  • Een informatiecampagne in middelbare scholen: in maart bezoeken inspecteurs van de RSZ en de andere instellingen verschillende middelbare scholen over heel België met de Federal Truck. Met spel en uitleg informeren we zo (toekomstige) werknemers over hun rechten en plichten.
    Download de folder voor de leerlingen
  • Flitscontroles: in de week van 16 maart vinden verschillende flitscontroles plaats in de horecasector. Ook daar zullen onze inspecteurs actief aan deelnemen.

Meer informatie

#EUFairWork campaign

^ Back to Top